QQ登录

只需一步,快速开始

【新闻】客串拍音樂電影 陳奕迅:劇本好吸引

E

TA在排行榜Top1000

发帖:NO. 482

在线:NO. 527

开心
    昨天 12:09

今日最高分:0

今日排行:未上榜

即时新闻―【推廣中樂】客串拍音樂電影 陳奕迅:劇本好吸引
    Eason现场采访视频
    陳奕迅(Eason)近日客串拍咗部大陸電影《閃光少女》,內容講校園樂團嘅熱血音樂故事,有個女學生因為俾校草飛起,決心搞好樂團威俾舊愛睇,而Eason扮演嘅角色,造型夠晒騎呢。

雖然Eason唔係主角,但今日佢都現身觀塘出席慈善首映晚會撐場,佢喺台上介紹部戲:「我扮演教育局領導,去到一間學校視察,學生分成兩批,學西樂嘅學生着得好高貴,學中樂嘅學生着T裇,好似畀人睇低一級!我去視察時兩批學生用英文歌比拼,當日睇劇本已經覺得好吸引。」

Eason話呢幕戲只係兩分幾鐘,但好過癮:「自己接呢部戲,原因係想推動大家思考中西樂器,香港好多學校教西洋樂,自己去英國留學,喺唐人街先到機會接觸到中樂,呢部戲係好好機會畀大家思考,家長可以帶子女去睇,自己都會帶屋企人去睇。」Eason仲喺台上試玩中樂樂器,樂手教佢彈do re mi。

同場嘅麥貝夷着鮮紅低胸露背裝現身,問到點解着得咁性感?佢自爆借助道具裝「胸」作勢話:「因為襯番主題紅色,咁啱屋企有呢條裙,當然要有嘢幫助下,先有呢個效果,大家見咗我咁多年,知我材料有幾多。」記者笑佢樣有啲唔同咗,問係咪去過旅行?麥貝夷笑醒目答:「有去旅行,不過去韓國係十年前,近排返大陸做嘢多。」

陳奕迅(Eason)近日客串拍咗部大陸電影《閃光少女》。

內容講校園樂團嘅熱血音樂故事。

Eason話呢幕戲只係兩分幾鐘,但好過癮。

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?主站注册

x
    E

开心

即时新闻―陳奕迅扮晒嘢彈揚琴

歌手陳奕迅(Eason)出席apm舉行有份客串的電影慈善首映晚會,由於電影與中西樂有關,大會邀得香港中樂團即時表現,自細受西樂影響的Eason卻對在場的揚琴感興趣,竟坐到琴前學彈,場面搞笑,由於大會早已表示Eason不會受訪,但有「吹神」之稱的他在台上講足廿分鐘,連他都笑言:「我今日講咗好多嘢。」

Eason表示在片中化身內地領導,他說:「頭髮好整齊、拉鏈外套同高腰褲,雖然只出場兩分鐘,不過造型充滿喜劇效果。」並大讚故事感人,Eason說:「睇完真係感動到流眼淚,我一定帶屋企人睇。」隨即透露有意同中樂團合作。

陳奕迅勁搞笑!

呢個咩樣?

陳奕迅對揚琴好有興趣。

本帖子中包含更多资源

x
    E

开心

即時新聞―陳奕迅受劇本感動 客串電影演搞笑領導

Eason對中國樂器一臉好奇,自言想透過客串新片打破中、西樂的隔閡。

陳奕迅(Eason)出席電影《閃光少女》慈善首映晚會,香港中樂團的嗩吶手更吹奏《超人的主題曲》及《重口味》歡迎Eason,他亦對中國樂器一臉好奇,除了學玩洋琴外,又自爆對笙最感興趣。雖然Eason事前表明不受訪,但在台上仍繼續做「吹神」,更笑指因整天做專訪而「收唔到掣」。

Eason表示今次客串《閃》片全因受劇本感動,希望藉此打破中、西樂的隔閡及推廣中國傳統樂器。他透露在片中客串演典型的內地領導,頭髮整齊、著拉鏈褸、高腰褲襯紅領呔,雖然只出場兩分鐘,但造型充滿喜劇效果,自己看畢電影後亦感動落淚兼充滿反思,故一定會帶同家人欣賞。

Eason又憶述當年媽咪看見陳百強15歲時已成為全港電子琴比賽冠軍後,便立志送他學音樂,故他5歲已學琴,總覺得中樂較拘謹及沉悶,所以希望透過電影宣揚中樂之美,亦希望稍後的歌曲能與中樂團合作。他說:「小時候聽到偶像張學友的《吻別》及劉德華的《一起走過的日子》,那段二胡前奏相當淒怨,是小提琴做不到的。」他更即席聲演《一》曲的二胡前奏及扮拉中國傳統樂器馬頭琴,相當活潑!
    Eason希望宣揚中樂之美。

本帖子中包含更多资源

x
    E

开心

即时新闻―拜陳百強所賜 陳奕迅5歲學電子琴

陳奕迅(Eason)昨晚出席有份客串演出的電影《閃光少女》慈善首映晚會,雖然沒有接受傳媒訪問,台上他展現其「吹神」本色,自嘲講到收不到掣,又即場學玩揚琴。

Eason指電影是講述學生們透過中西樂器對決,自己很喜歡劇本才接演,希望幫忙推動中西樂文化,而戲中他飾演內地領導,要髮型整齊、戴紅領呔配拉鏈褸和高腰褲,出場只有兩分鐘。「造型很有喜劇感,之前已看過影片,很有值得思考的地方,值得家長帶子女入場,自己也會。其實香港好多學校讓學生接觸西洋樂器,我媽媽都是見到陳百強15歲成為全港電子琴比賽冠軍後,決定在我5歲時送去學電子琴,直至在英國留學,去唐人街睇熱鬧才認識中樂器。」

本帖子中包含更多资源

x

发帖:NO. 355

开心

牛逼了,厉害

发帖:NO. 415

慵懒

E 发表于 2017-9-6 19:46
    即时新闻―拜陳百強所賜 陳奕迅5歲學電子琴

陳奕迅(Eason)昨晚出席有份客串演出的電影《閃光少女》慈善首 ...

Eason的半袖了解一下

发帖:NO. 2

在线:NO. 1

开心
    9 小时前

[LV.Master]伴坛终老

我木有买到这件t