QQ登录

只需一步,快速开始

【新闻】陳奕迅Eric Kwok首次同框拍劇

E

TA在排行榜Top1000

发帖:NO. 492

在线:NO. 553

开心

今日最高分:0

今日排行:未上榜

即时新闻―[雙處男演出]為咗爭女大打出手 陳奕迅Eric Kwok首次拍劇

陳奕迅(Eason)、郭偉亮(Eric)、蔡思韵同余香凝等今日喺尖沙嘴出席ViuTV音樂劇《短暫的婚姻》宣傳。(蘋果日報)

(蘋果日報)

Eric同蔡思韵喺戲中係一對夫妻。(蘋果日報)

余香凝飾演Eason前妻。(蘋果日報)

(蘋果日報)

Eason同蔡思韵有婚外情,兩男為咗爭女更喺螢幕上大打出手。(蘋果日報)

Eric大爆爹哋為人風流,正好劇中角色參考其父而演:「佢係律師,而且好風流。」(蘋果日報)

陳奕迅(Eason)、郭偉亮(Eric)、蔡思韵同余香凝等今日喺尖沙嘴出席ViuTV音樂劇《短暫的婚姻》宣傳,處男拍劇嘅Eason,喺劇中嘅前妻由余香凝飾演,而Eric同蔡思韵就係一對夫妻,但係Eason同蔡思韵有婚外情,兩男為咗爭女更喺螢幕上大打出手。

該音樂劇將於下周一到五播出,一共五集,大會今日安排現場播出有關片段,司儀問到Eason係咪首次拍劇?佢話:「我係第一次拍劇,但感覺同拍電影差唔多。因為佢哋製作都係咁樣,曾聽人講拍劇時間較長,朝早06到30,即係第二朝06,又再接,好似冇時間休息,但呢套劇唔會。」Eason享受拍劇,卻堅持不會做導演:「我發誓唔會做導演,做導演好辛苦。」

Eric大爆劇中跟Eason打交:「好珍惜呢個機會,因為現實係唔會,同Eason呢幕好難打,因為唔係真打,要就住,打得好唔到肉咁,呢場拍咗好耐,要拍好多鏡。」Eric大爆爹哋為人風流,正好劇中角色參考其父而演:「佢係律師,而且好風流。」

Eason喺活動上未有接受媒體訪問便離開,Eric接受訪問時,佢講到爹哋為人風流:「爹哋唔嬲我,以前演唱會都講過,佢好有女人緣。我劇中角色好多女仔,但對老婆都好好,我好多嘢都遺傳咗爹哋,劇中發洩咗出嚟,好彩現實就冇,我第一次拍劇表現合格,蔡思韵表情帶我入戲。」至於同Eason打交戲,Eric話:「兩人爭女,一人一拳。」拍呢場戲可有受傷?Eric話:「Eason扭親少少,大家就住嚟打,我扯佢頭髮,佢扯我啲鬚,就住打難拍,真打易啲。」Eric笑言如果o依家要補戲會效果好啲。

問到蔡思韵同Eason有疑似接吻鏡頭,咁到底喺劇情上有咩火花,蔡思韵就賣關子:「唔劇透啦,我當時入咗戲,唔緊張,未入戲要試位時緊張啲,貼到好近。」佢自爆因為導演要求完美,所以有NG。

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?主站注册

x
    E

开心

即時新聞―好兄弟爭女拳來拳往 郭偉亮扯Eason頭髮咁陰毒?

Eason出名髮線高,Eric扮打交竟然扯對方的頭髮。
    陳奕迅(Eason)、郭偉亮(Eric Kwok)、蔡思韵、蔡潔及余香凝出席ViuTV音樂劇集《短暫的婚姻》記者會,分享拍攝感受。Eric透露劇中與Eason對立打交,笑言現實沒機會,珍惜這場機會;Eason笑言不打到肉比真打更攰。Eric又自爆角色與爸爸一樣,同是當律師和很風流,參考爸爸去演。

訪問時,Eric坦言爸爸真的風流,像其角色出面很多女人,對太太很好,但對出面的女人也很好。有否遺傳?他笑說有,所以在戲內發揮出來,因現實是沒可能。怕不怕爸爸嬲?他說不會,之前在演唱會上說過很多次,爸爸很有女人緣。Eric自覺今次演技首次合格,之前的演出都是失敗。

至於Eason與戲中Eric的太太蔡思韵關係曖昧,首播片段二人面貼面,蔡思韵不肯劇透有否親吻,只說拍這幕很緊張,NG了兩次。談到打交戲,Eric表示與Eason爭奪蔡思韵,一人一拳打起來。他說:「Eason扭到少少,已經就住扯佢頭髮,佢扯我啲鬚扮打,其實真打會容易啲。」

郭偉亮與蔡思韵、陳奕迅

《短暫的婚姻》記者會

本帖子中包含更多资源

x
    E

开心

即時新聞―掹鬚扯頭髮 陳奕迅郭偉亮爭女大打出手

歌神陳奕迅(Eason)、郭偉亮(Eric Kwok)、蔡思韵(Cecilia)、余香凝及蔡潔出席ViuTV與Eason合作的音樂劇《短暫的婚姻》記者會,不過Eason就冇接受傳媒訪問。首次拍劇嘅Eason喺台上話同拍電影分別唔大,只係拍攝時間比較長。提到今次為配合Eason的全新國語專輯而炮製音樂劇,他笑言發誓唔會做導演,因為實在太辛苦。Eric Kwok就指今次角色好似自己daddy咁風流,所以演出時都有喺daddy度作參考,更笑言首次同好友Eason做對手戲就要爭女打交,所以非常珍惜依個機會。而現場都播出劇中片段,片中Eason同Cecilia疑似有場咀嘴戲。

遺傳風流基因

接受訪問時,問到Eric Kwok爸爸係咪真係咁風流,佢笑言爸爸真係好風流:「我個角色出面好多女人,對自己老婆好好,但係對出面啲女人都好好。(唔似自己?)唔似自己錫老婆?(有遺傳到爸爸基因?)我有呀,所以喺拍戲度發洩出嚟,冇可能現實生活發洩。角色好深刻,直至今次第一次覺得演技合格,之前次次都好似失敗。今次練講對白練咗好耐,叫做有啲成果。(爸爸會唔會嬲?)自己concert都講咗好多次,佢好有女人緣。」問到Cecilia同Eason有冇咀嘴,她即大賣關子叫大家睇劇。講到同Eason有親密接觸緊唔緊張,Cecilia表示未入戲非常緊張,但一埋位就冇咁緊張,但笑言導演覺得拍得唔夠完美,所以NG了一兩次。

至於提到同Eason打交,Eric Kwok笑言:「一人一槌,都打咗幾耐,但出到嚟就唔係好耐。(有冇受傷?)佢好似扭到少少,但我哋已經就住,扮扯佢頭髮,佢又扮掹我啲鬚。好難扮打,我覺得真打會易啲。」

本帖子中包含更多资源

x
    E

开心

即時新聞―【戀上人妻】與蔡思韵疑似咀嘴 陳奕迅明搶郭偉亮老婆
    [轉帖自明報]

陳奕迅(Eason)、郭偉亮(Eric Kwok)、蔡思韵、蔡潔和余香凝等,今日出席ViuTV音樂劇《短暫的婚姻》記者會,會上播出幾分鐘片花,見到Eason與蔡思韵疑似有接吻戲。

Eason事前講明不做訪問,活動結束後即閃人,不過他在台上也大講感受,他說:「今次是首次拍電視劇,之前很多人說拍劇日夜顛倒,無得休息,但這個製作不是,跟拍電影差不多。」Eric Kwok剛指劇中與Eason是對立關係,由於Eason戀上自己太太(蔡思韵飾演,兩人因此大打出手,所以他好珍惜這次經驗,因為現實中不會發生。

蔡思韵受訪時不肯劇透,沒有回應她與Eason有否咀嘴,只說拍攝時候好緊張,NG了兩次。

本帖子中包含更多资源

x
    E

开心

即时新闻―拍剧宣传新国语碟 陈奕迅扮毆好友 难过真打

陳奕迅(Eason)為配合即將推出全新國語專輯的連串宣傳,會與ViuTV合作首次拍攝音樂劇集《短暫的婚姻》,Eason的新歌會貫穿整套劇集。有份參與演員包括Eric Kwok、蔡思韵、蔡潔、余香凝,Eason和他們昨日出席啟播禮,並分享拍攝樂事,故事中Eason與Eric Kwok及劇中太太蔡思韵會有段三角關係,兩男因而大打出手,Eason笑言扮打要比真打更難。Eric Kwok則笑稱這是難得「機會」,要好好珍惜!更自爆角色如像演繹爹哋的風流性格。大會首播劇集片段時,最尾一幕是Eason跟蔡思韵親近欲要嘴對嘴便完結,至於有否真的親嘴就大賣關子。
    Eason完成儀式後不接受訪問便離開,至於他在台上則談到首度參演電視劇,覺得跟拍電影感覺分別不大。之前他聽過拍劇要輪住開「06至30」(凌晨6時至第二天6時),但今次沒這情況,有充足時間休息。Eric Kwok提到和Eason首次合作拍劇,跟音樂合作很不同,他表示:「我們在劇中是對立,會打架,和Eason認識十多年都未試過,所以好珍惜這次機會,哈哈!」Eason直言:「打起來又要碰不到肉,真的很難,比起真打還要累。」
    蔡思韵和蔡潔大讚Eason這位前輩隨和,令她們沒有壓力,余香凝則說:「我和Eason的對手戲都好甜蜜,沒有壓力。」
    Eric Kwok遺傳老竇DNA
    Eric Kwok和蔡思韵一起受訪,前者的角色是背妻偷吃的律師人夫,他直言:「我爹哋都是做律師,品性風流,和我角色好相似。這角色在出面有好多女人,但對老婆都很好,(你遺傳爹哋基因?)有呀,所以在拍戲上發洩出來,現實生活就不可能。(會否觸怒爹哋?)我之前都有講過,還以為全世界都知,爹哋是有女人緣。」Eric Kwok在過往有過不少演出經驗,自覺每次都演得失敗,這次總算是合格,因劇本寫得很好,好有氣氛。問他和Eason為了爭女的打鬥場面,他透露:「一人一槌,一個扮掹鬚,一個扮扯頭髮,已經盡量就住打。但Eason好像有扭傷,真打會較容易。」
    當問蔡思韵和Eason是否有親嘴場面,她賣關子說:「不能劇透,留給觀眾一個期待。(拍這鏡頭很緊張?)未入戲試位時會緊張,後來入戲便很順暢。不過導演覺得不夠完美,最後NG了兩次。」

本帖子中包含更多资源

x

发帖:NO. 866

无聊

吹吹小鸟依人地依偎在Eric怀中,有想过他老婆的感受吗?{:4_113:}
    E

开心

葡兔成熟时 发表于 2017-10-5 01:03
    吹吹小鸟依人地依偎在Eric怀中,有想过他老婆的感受吗?

哈哈哈對有想過我們的感受嗎{:4_107:}

发帖:NO. 106

在线:NO. 65

奋斗

明天就可以看啦
    E

开心

即时新闻―【尊重觀眾智商】淡然後的餘韻 陳奕迅《短暫的婚姻》值得細味
    新闻视频

由陳奕迅主演的ViuTv音樂劇《短暫的婚姻》,已經於上周五(27號)播完,《短暫的婚姻》由《點五步》導演陳志發執導,舞台劇作家莊梅岩編劇,只有短短五集,每集更得三十分鐘,但已經足夠道出一個平淡又真實的故事。

Eason的歌好聽,眾所周知,Eason的聲音有渲染力,可以令到聽眾覺得他在訴說故事,Eason的唱功固然可以掌控得了激昂的情感宣洩,唱到力竭聲嘶或者「咦夜依野」的高音怒吼都不會難倒他,不過,平平淡淡,不需要用力刻畫什麼的歌,才最能道出Eason聲音中令人著魔的韻味,而劇集,亦如是。

短短五集中,不需要演員用數分鐘的對白去建立故事背景,亦不需要戲劇性的偷望、撞破、拆穿,對白不再是推動劇情的唯一工具,而是訴說角色內心的橋樑,鏡頭不再是特寫接特寫的對話、畫面不再為了存在而存在,而是在帶動劇情,一幕簡單的餐廳戲,一個鏡頭,一個境深,已經令觀眾看到角色之間的親暱與隔閡,這種尊重觀眾智商的拍攝,印象中已經很久沒有出現於電視,最起碼,近年大台的畫面仍然那麼的蒼白無力。

故事圍繞兩個家庭,簡單的相遇、簡單的接觸、簡單的投射,造就出一個不完美的結局,結局不完美,卻又如此真實,現實中最多的永遠不會是happy ending或慘絕人寰,而是淡淡然的不了了之,也許因為忘、也許因為忙、也許,因為亡。喪偶的陳奕迅遇上友善的蔡思昀,一個簡單的寒暄,帶出更多的接觸,陳奕迅發現蔡思昀身上有妻子的影子,簡單而自私的想補償以往的遺憾,蔡思昀發現陳奕迅身上有丈夫欠缺的特質,絕對談不上愛,最多只是一絲絲的好感,但一個巧合,令蔡思昀心亂如麻,碰巧身邊有一個有好感的人,感情的碰撞,剎那間已經結束,陳奕迅不知道自己喜歡的是她,還是她身上的另一個她,蔡思昀不知道自己喜歡上他,還是因為想報復另一個他。

故事淡淡的開始,亦淡淡的結束,主角之間的情感,就如「短暫的婚姻」,其實由始至終,主角之間的感情糾葛都道不清、說不明,唯一知道的是,三個人都已經回不了最初,之所以精彩,是因為如現實一樣,很多時所謂感情,不只是愛與不愛,而結局,亦不只有喜與悲,劇中結局有一種不知所措而結束的無奈,很戲劇,又如此寫實。

由陳奕迅主演的ViuTv音樂劇《短暫的婚姻》,已經於上周五(27號)播完,《短暫的婚姻》只有短短五集,每集更得三十分鐘,但已經足夠道出一個平淡又真實的故事。(互聯網圖片)

故事圍繞兩個家庭。(互聯網圖片)

簡單的相遇、簡單的接觸、簡單的投射,造就出一個不完美的結局。(互聯網圖片)

一幕簡單的餐廳戲,一個鏡頭,一個境深,已經令觀眾看到角色之間的親暱與隔閡。(互聯網圖片)

現實中最多的永遠不會是happy ending或慘絕人寰,而是淡淡然的不了了之,也許因為忘、也許因為忙、也許,因為亡。(互聯網圖片)

陳奕迅發現蔡思昀身上有妻子的影子,簡單而自私的想補償以往的遺憾,蔡思昀發現陳奕迅身上有丈夫欠缺的特質,絕對談不上愛,最多只是一絲絲的好感。(互聯網圖片)

其實由始至終,主角之間的感情糾葛都道不清、說不明,唯一知道的是,三個人都已經回不了最初。(互聯網圖片)

劇中結局有一種不知所措而結束的無奈,很戲劇,又如此寫實。(互聯網圖片)

本帖子中包含更多资源

x
    E

开心

即时新闻―VIUTV零干預尊重創作《短暫的婚姻》大獲好評,導演:冇諗過有咁嘅反應

由陳奕迅主演嘅ViuTv音樂劇《短暫的婚姻》已經播完,劇集有別傳統電視劇,導演陳志發噚晚接受《蘋果》嘅電話訪問,講到對於今次拍《短暫的婚姻》嘅睇法,仲特別多謝編劇莊梅岩。

對於《短暫的婚姻》播出街之後大獲好評,陳志發表示:「真係超出自己嘅意料之外,我哋台前幕後都估唔到有咁嘅反應,真係冇諗過。」曾經執導電影《點五步》,更憑《點五步》提名金像獎嘅陳志發,今次係第一次挑戰電視劇,佢話:「其實今次個製作都好接近電影,但係始終電視台會有電視台嘅制度,而電影個**度會高啲,不過最大問題都係時間,因為今次拍完要趕出街,所以拍完我哋基本上係冇停,個後製係要好快咁處理,電影係可能有一個充足嘅時間去準備,我都好想做到好似電影一樣,多番啲細節位,但係今次最大嘅敵人係時間。」

今次劇集要配合陳奕迅嘅最新專輯《C’mon in~》,陳志發話:「其實今次真係好多謝陳奕迅嘅經理人同ViuTv,佢哋冇干預到我哋嘅製作,而且編劇莊梅岩喺寫劇本嘅時候已經預定咗邊場戲用邊首歌,到後期剪,再放歌落去,用邊首歌佢哋都冇異議,好尊重我哋,本身我都好驚,佢哋又做音樂,對音樂咁有要求,我都擔心佢哋話『嗰個唔得呀,要配合Eason呀』咁,但係佢哋冇,呢樣嘢我好感激,亦都估唔到,尤其是第一集得一首《誰來剪月光》,不過佢哋完全冇話『唔夠歌,要加啊』之類嘅說話,反而話好好睇好感動,冇要求要多啲或少啲,所以好感激佢哋。」

今次拍劇有咁開心嘅經歷,會唔會勾起拍劇癮?陳志發坦言:「我一定係首選電影,但係今次呢個合作,睇完個劇本我覺得幾類近一個電影嘅規格,加上劇本又寫得好,不過其實當初我第一下係拒絕接呢個工作,當時我覺得應該搵啲結過婚,成熟啲嘅導演拍,不過後來聽到啲前輩同我講,身為一個導演,唔應該只係拍你擅長嘅嘢,而係應該嘗試用你嘅風格套落唔同嘅題材上,呢樣嘢好打動到我令到我最終接咗呢個劇本,當然要特別多謝編劇莊梅岩寫咗個咁好嘅劇本。」

由陳奕迅主演嘅ViuTv音樂劇《短暫的婚姻》已經播完,劇集有別傳統電視劇,因而大

本帖子中包含更多资源

x
    E

开心

即时新闻―短暫的婚姻句句入心:你幾乎以為之前所遇到嘅不幸,只係其他人嘅情節

ViuTv嘅《短暫的婚姻》已經播完,劇集有別於一般傳統電視劇,引嚟大批支持者,而劇集當中同一貫ViuTv嘅風格一樣,每集都有獨白,今次仲要係由主演陳奕迅親自操刀,而有唔少獨白都非常觸動觀眾心弦,引人入勝。

第一集

一段獨白,道出陳奕迅飾演嘅Galen面對特如其來嘅喪妻之痛。

「有時我覺得好戇居,我哋咁努力去生活,我哋太認真,每日返工放工、經驗事業、照顧屋企,我哋忙到唔記得咗,或者開心到唔記得咗,其實所有嘢,都會結束。我哋每日營營役役,就只係為咗等人生嘅不測。」

第二集

陳奕迅發現蔡思昀身上有亡妻余香凝嘅影子,本來已經心死嘅佢又再被觸動。

「當你以為冇嘢可以再牽動情緒,你突然又會被一啲嘢感動。可能係一束光、可能係光裡面嘅微塵,就好似睇戲一樣,你有一刻代入咗戲裡面嘅情節,離開咗自己嘅不幸。你幾乎以為,呢一刻先至係真實,而之前所遇到嘅不幸,只係其他人嘅情節。」

第三集

見到蔡思昀同Eric Kwok之間有嘅問題,特別係Eric Kwok出軌嘅舉動,令陳奕迅感受到人生嘅不公。

「唔一定係自己冇,先會妒忌人。妒忌都可以係因為,你覺得對方唔deserve,真心相愛嘅人,唔能夠天長地久,胡胡混混,反而容易同偕白首,上天究竟點樣拿捏因果報應,暫時冇一種宗教可以說服我。」

第四集

慢慢接受咗余香凝已經離開咗嘅陳奕迅,決定同個仔搬到英國繼續生活,但同時地又希望個仔嘅生活,一直都有媽媽嘅陪伴。

「一間屋可唔可以成為一個屋企,由傢俬到陳設,由顏色到氣氛,每個細節都好重要,我曾經以為,我已經失去辦別喜惡嘅能力,我以為,我永遠都唔會再參與呢種選擇。要搵一個地方重新開始唔難,重重新開始,同時又可以紀念過去就好難。」

第五集

面對蔡思昀對佢嘅舉動,陳奕迅喺當下停低,慢慢道出心中所想。

「原來如果你深愛對方,無論你嘅婚姻幾長,你都會覺得好短暫,我可以答你,我係有鐘意你,我只係分唔清,我鐘意嘅係你,定係喺你裡面搵到嘅阿敏。」

ViuTv嘅《短暫的婚姻》已經播完,劇集有別於一般傳統電視劇,引嚟大批支持者。

而劇集當中同一貫ViuTv嘅風格一樣,每集都有獨白。

今次仲要係由主演陳奕迅親自操刀。

有唔少獨白都非常觸動觀眾心弦,引人入勝。

本帖子中包含更多资源

x
    E

开心

即时新闻―【感覺最重要】用細節推進劇情 陳志發點睇《短暫的婚姻》?

由陳奕迅主演嘅ViuTv音樂劇《短暫的婚姻》短短五集已經播晒,但係短短五集嘅劇情,已經引起網民嘅討論,導演陳志發噚晚接受《蘋果》嘅電話訪問,講到對於今次拍《短暫的婚姻》嘅睇法。

講到網民嘅討論,有人話余香凝唔襯陳奕迅,陳志發就表示:「其實係因為氣質行先,當我哋決定用蔡思昀嘅時候,佢個氣質係幾獨特,香港係好少演員有呢種氣質,而余香凝其實好相似,我覺得氣質係第一位,而年齡、外貌都係其次。」講到劇情方面,陳志發對男女主角嘅感情有自己嘅睇法:「我自己嘅見解,其實呢種感情好複雜,Eason自己都唔知其實自己係鍾意蔡思昀定係蔡思昀身上嘅余香凝,我自己認為呢樣嘢係冇一個確實嘅答案。」陳志發話:「由當初睇劇本,到同編劇莊梅岩傾嘅時候,都覺得唔同傳統嘅電視劇,傳統嘅電視劇一定會有一場大戲令到角色間真係徹徹底底愛上對方,但今次其實冇,所有嘢都好慢,好自然嘅推進,我睇完劇本覺得幾特別,所以我嘗試用番呢種自然嘅感覺去推動劇情。」

對於結局,陳志發有自己嘅一套睇法:「我自己幾鍾意呢個結局,因為對劇嚟講都幾意外,其實我哋個期好緊迫,一日要拍十場,本來係就咁搬咗屋就完,但係之後喺剪接嘅過程發現,原來用兩個人嘅視角會好睇好多,天台執衫嗰場戲係電影部嘅監製柯星沛補拍,本身係冇呢一幕,係柯生提出有一個女主角嘅角度,我喺現場睇嗰幕戲,女主角落樓梯再上嚟回頭嗰一下,我覺得好sad,喺現場我已經決定擺最尾,就係因為呢一幕,就注定咗佢哋嘅開始,又注定係要分離,喺呢到開始,呢到結束。」

《短暫的婚姻》得短短五集,好多人都話想睇多啲,會唔會諗住拍續集?陳志發話:「莊梅岩寫咗一個好細膩嘅劇本,至於可唔可能拍續集其實都好睇佢嘅意思,今次合作非常愉快,我自己都好希望可以再合作,不過到時係唔係續集就未知喇。」

講到網民嘅討論,有人話余香凝唔襯陳奕迅。(劇照)

本帖子中包含更多资源

x