QQ登录

只需一步,快速开始

【讨论】10/09 陈奕迅相关迅息 Ⅲ

TA在排行榜Top1000

发帖:NO. 42

在线:NO. 59

开心
    4 小时前

[LV.Master]伴坛终老

今日最高分:0

今日排行:未上榜

【決戰李娜】陳奕迅(Eason)晚上喺維園出席「香港網球公開賽2018」,同中國網球一姐李娜出戰「星級名人賽」。身為香港網球總會大使嘅Eason,夥拍香港首席女子網球手張玲,對戰李娜及香港首席少年網球手吳奇龍,進行一場表演賽,雖然Eason最終以比數10比4落敗,但比賽充滿趣味性。

每次Eason觸球及成功得分,都引嚟全場觀眾歡呼,Eason爸爸陳裘大及老友梁漢文原來正坐喺觀眾席後,每次當Eason準備開波,梁漢文就大叫:「扭吓籮柚,扭多啲。」場上嘅Eason亦乖乖聽話,兼做出拉筋動作,發球前更大叫:「好攰呀!」當比賽完成後,Eason表示因李娜要求落敗一方要唱歌給現場觀眾,於是Eason就即席清唱一段《天下無雙》,李娜更送上球拍給Eason做紀念品。

来源:苹果日报
    -------------------------------------------
    陳奕迅(Eason)在「保誠香港網球公開賽2018」的「星級名人賽」上接受訪問,雖然他是第一次與李娜見面,但其實數年前已經展開了網上友誼:「唔知算唔算真係叫識,幾年前,佢第一次喺法國網球公開賽攞到大滿貫,我喺微博私信咗佢,同佢打氣,跟住就展開咗網上友誼,大家交換咗聯絡電話,李娜仲叫我去武漢嘅時候打番場,除咗佢之外,我仲認識另一位網球員鄭潔,我哋仲打過波,雖然佢唔夠我高,但佢打過嚟嘅球,我要退後三步,真係好勁!」有指Eason是香港非正式統計網球員第一位,問是否介意有這個稱號?他笑言:「唔介意!(唔知醜?)唔知㗎,知就唔會喺咁多人面前扭籮啦!最衰飲咗梁炳(梁漢文)支水,所以咁聽佢話!」 保鮮紙包網球拍珍藏 .
    Eason話前晚已經開始緊張,朝早六點先瞓到,但今日嚟到就唔緊張:「我尋日先練過下波,已經年幾冇打過網球,呢排都係打羽毛球,但今次表現都唔算太差,雖然我要畀娛樂觀眾,但話晒我都係網球總會大使,唔能夠太失禮街坊!」Eason還指自己要發誓,這一年不開騷去苦練網球:「因為同李娜約好,如果出年佢嚟要再教量,但我唔排除,一路打波一路唱歌!(係咪真係唔開騷?)我半開玩笑啦,哈哈!」李娜在會上送了一支自己用過的球拍給Eason,Eason直言很珍貴但都會用:「啲嘢唔用唔得㗎,不過,我唔會清潔個球拍同埋會用保鮮紙包住個手柄。」 .

来源:东网
    -------------------------------------------
    Tonight’s Celebrity Exhibition Match saw tennis legend Li Na and HK’s Junior No. 1 Roger Ng come out on top in the match tie-break 10-4 over HKTA Ambassador and Asian superstar Eason Chan and HK No. 1 Zhang Ling, and we had a spontaneous song from Eason at the conclusion of the match!
    来源:ig:hongkong_tennisopen

56D651EB-A1FE-4286-A6BB-6878DB48D0EE.jpeg 7ADB5990-C653-4DD4-9767-1491B6CF565D.jpeg
    E7431051-E1D1-48E5-A877-89FD2BE6889A.jpeg E2070ED4-E7D2-4E52-9C57-14B1A5ADFB6C.jpeg
    02C069C6-6840-4B57-A6E6-F0B259F6494C.jpeg 82728D5E-E8EF-4031-A31C-344C9A249F11.jpeg C809CC6D-AA33-4DCB-B03D-F109F006FD90.jpeg 14635B22-EE64-4C41-AE82-9DE4DC8400CD.jpeg

TA在排行榜Top1000

发帖:NO. 90

在线:NO. 79

开心
    19 分钟前

[LV.Master]伴坛终老

发带吹好好看
    开心