QQ登录

只需一步,快速开始

【新聞】自爆打網球改掉壞脾氣 陳奕迅:重點是好有型

E

TA在排行榜Top1000

发帖:NO. 482

在线:NO. 525

开心
    昨天 12:09

今日最高分:0

今日排行:未上榜

陳奕迅(Eason)以香港網球總會推廣大使身份、聯同前財政司司長曾俊華現身推廣網球的活動主持啟動禮。由於活動在戶外舉行,加上天氣酷熱,人人都汗流浹背,不過Eason仍落場跟小朋友打網球,玩得不奕樂乎。
    Eason在活動中分享打網球的好處,說:「我7歲開始跟父親和哥哥打網球,亦改善我的壞脾氣,可能因為我是孻仔,自細被寵,脾氣好差,但發現打網球時,如果脾氣差就發揮不到,必須要沉著氣。人人都會有脾氣,有人會大嗌發洩、有人會掟球拍,不過有時會傷害到自己;運動是控制情緒的一樣好好訓練,如果天氣熱打網球,更能訓練集中力,事關要打得專業,就要對自己有要求。正如我的偶像費達拿,他以前脾氣也很差,現在就很瀟灑,網球能訓練出涵養;所以母親也著我要多做運動,那麼就無氣力再發脾氣,做運完動後又真係無晒脾氣,能夠抒發情緒和能量;還有一項重點,就是打網球的朋友好有型,我最鍾意有型。」

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?主站注册

x
    E

发帖:NO. 482

在线:NO. 525

开心
    昨天 12:09

【新聞】自認脾氣臭被寵壞!陳奕迅靠阿媽「醫番好」

歌神陳奕迅(Eason)以「香港網球總會推廣大使」身份出席「賽馬會樂動網球計劃」記者會,一向熱愛網球的Eason,當然有親自落場與小朋友切磋球技,雖然打到身水身汗,但球來球往打得投入。而Eason又分享打網球歷程:「細個因為住ZF宿舍所以落樓下打波仲係免費嘅,7歲我就接觸網球,令我學識面對輸贏,我細個出名脾氣好差,可能係孻仔畀人寵壞,但老實講我就冇試過將球拍掟爛嘅,我懷疑啲球員有贊助,唔使錢可以打爛佢,但我就要自己錢買,我第一支球拍係石墨拍,依家都有Keep住。」他再說回打網球可以養出「好脾氣」:「如果唔好脾氣,打波係發揮唔到最好,要學好沉住氣,發脾氣係冇用,但每個人都有脾氣,有啲人嗌啦,我最唔主張係掟拍,有機會傷到自己添,所以做運動係對自己脾氣係好好嘅訓練嚟。」
    Eason稱因自己熱愛網球,在烈日當空下都一定要集中先可以打好,愈是專業便愈有要求,就似他網球偶像費達拿:「佢後生嗰時脾氣好差嘅,但依家佢可以咁瀟灑,個個都係佢Fans,都係佢球場上練番嚟嘅涵養。」而Eason更言最重要為何喜歡打網球就是「好型」。他亦主張小時候就應該開始學打波,更自爆是母親知他脾氣差要他多做運動:「佢話基本上做完運動,你就冇力去發脾氣,咁的而且確真係乜脾氣都冇晒,所以係好好抒發情緒嘅方法。」

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?主站注册

x

发帖:NO. 2

在线:NO. 1

开心
    2 小时前

[LV.Master]伴坛终老

我陈小胖最可爱啦