QQ登录

只需一步,快速开始

楼主: 聼E好心情

2013-01-01新闻

TA在排行榜Top1000

发帖:NO. 44

在线:NO. 172

开心

今日最高分:0

今日排行:未上榜

即时新闻-陳奕迅吸金王否認年賺二億

来源:on.cc
    [16:26] 2013/01/01

陳奕迅否認是吸金王。

陳奕迅在除夕夜赴長沙出席新年晚會,在工作中度過佳節的他笑言:「要搵食冇計啦!聖誕節已經放假陪家人玩啦!」最近有指他去年勁賺2億,榮登吸金藝人榜之首,他說:「我係歌手,唔係藝人。我都想有二億,答案係冇咁多。你估依家做歌手開金礦咩?我兩億紅血球就有,兩億現金就未有。稅就真係交咗好多,錢就真係冇賺到咁多。 」

开心

即时新闻-叱咤:千嬅拖Eason被笑似拖仔仔

[20:49] 2013/01/01

千嬅拖住蒙面Eason出場。

楊千嬅榮升媽媽後首次亮相頒獎禮,被叫「Torres媽咪」的她拖著以全黑Look及戴上頭套的陳奕迅(Eason)出場,司儀森美就問Eason究竟睇唔睇到嘢,森美又笑千嬅說:「好似拖住自己個仔出街咁!」

开心

即时新闻-叱咤:陳奕迅模仿阿倫唱腔跳騎呢舞

[22:37] 2013/01/01

Eason全晚勁High,又跳又唱。

陳奕迅(Eason)憑《重口味》奪得至尊歌曲大獎(第一位),以全黑笠頭裝上台的他,在台上忍不住「除罩」大講得獎感言。在獻唱得獎金曲時,他High爆大跳騎呢舞,又帶領全場起身一齊跳!可惜麥克風故障,兩度「失聲」,需要工作人員上台換咪,他執生說:「勁呀,今日第一次呀!」唱到興起時,他又聲演譚詠麟,扮演校長的唱腔,跳皮又可愛!
    叱咤樂壇至尊歌曲大獎(第一位):
    《重口味》陳奕迅
    作曲:Eric Kwok,Jerald
    填詞:黃偉文
    編曲:Eric Kwok,Jerald
    監製:Eric Kwok,Jerald

开心

即時新聞-吒咤:祖兒幫Eason多謝阿徐

來源:on.cc
    [23:19] 2013/01/01

祖兒第八度奪得叱咤樂壇女歌手金獎,而陳奕迅則第九度奪得叱咤樂壇男歌手金獎。

祖兒與Eason老朋友相遇,用特別的方法鼓勵對方。

樂壇天后容祖兒以大熱姿態第八度奪得叱咤樂壇女歌手金獎,而陳奕迅(Eason)則第九度奪得叱咤樂壇男歌手金獎,各封「歌王」、「歌后」。

Eason自稱多年贏獎以來都心滿已足,但自踩「口賤」:「我個人比較鍾意玩開笑,有人可能當真!」
    在旁的祖兒則抵死踢爆對方:「呢幾年,佢已經收歛!」

Eason抵死地插咀,將「龍兒戀」擺上枱:「佢拍拖之後都冇見啦!Sweet嘢唔怕分享,我幫你講!」

祖兒見狀亦還擊說:「佢開始老喇,個人終於收口!我代Eason多謝阿徐(徐濠縈)。」

而祖兒本想獻唱《霧裡看花》送給「你」時,大會播錯有原聲版本,她則改唱《加大力度》。

开心

即時新聞-叱咤:陳奕迅擸走我最喜愛男歌手

來源:on.cc
    [23:37] 2013/01/01

陳奕迅每次攞獎都保持興奮壯態。

陳奕迅繼續擸走叱咤樂壇我最喜愛的男歌手,High爆獻唱《非禮》時大叫:「Welcome to Hong Kong!」而C AllStar則爆冷拎走叱咤樂壇我最喜愛的組合獎。

叱樂壇我最喜愛的男歌手:陳奕迅
    叱樂壇我最喜愛的女歌手:楊千嬅
    叱樂壇我最喜愛的組合:C AllStar

开心

組圖:陈奕迅黑斗篷装亮相叱咤 黑布蒙头无厘头
    來源:新浪

陈奕迅斩获叱咤金曲至尊歌曲奖项。陈奕迅身穿黑色大斗篷上台领奖,更用黑布将头蒙住,尽显其鬼马无厘头一面。

发帖:NO. 6

在线:NO. 219

开心

今天发给所有朋友的信息也是顺利顺利在顺利

发帖:NO. 9

在线:NO. 101

即時新聞 - 【叱咤頒獎禮】陳奕迅蒙頭出場
    [轉貼自蘋果動新聞]
    2013年01月01日 (08:39 pm) / 最後更新: 2013年01月01日 (08:54 pm)

陳奕迅去頒獎禮一向服裝勁奇怪,每次都要突破自己,好難喎,今日仲去叱咤,點算好呢?

今日你實認唔到佢,因為佢索性蒙頭出場,成塊黑布罩住個頭,由千嬅拖住佢出場,真係Eason先諗到囉!

另外,第十位叱咤十大歌曲係軟硬同草蜢嘅《山頂嘅朋友》,佢地致謝就係係咁賣廣告,話DVD就快出喎。

Eason喺邊?Eason今晚有保護色,識隱身﹗

咁出場,點知你係邊個!?

睇路呀﹗

Eason今日嘅打扮,係咪向龍小菌偷師?

即時新聞 - 【叱咤頒獎禮】蒙頭Eason點出場?慢慢睇
    [轉貼自蘋果動新聞]
    2013年01月01日 (09:18 pm) / 最後更新: 2013年01月01日 (09:30 pm)

今日叱咤頒獎禮,陳奕迅「無面見人」,成個人黑頭套蒙頭,眼鼻都冇開孔,得個咀有,可以唱歌,但點抖氣呢?真係佢先知呀!

眼睇唔到o野,惟有等千嬅做盲公竹,拖住佢出場啦!但一陣唱歌點睇路呀?

Eason個樣真係好趣怪!

兩個黑衣人

千嬅除咗笑,都冇咩可以做啦。

拖實呀...

fing旗仔

哎呀,點行呀?

小小露腿

劉浩龍唱歌時,影到Eason拉起頭套,都話抖唔到氣架啦!

蒙面Eason終於都頂唔順,揭開面罩透嚇氣。

台下眾歌手聽Eric不斷自嘲,拍爛手掌。

即時新聞 -【叱咤頒獎禮】《重口味》奪至尊歌曲大獎 Eason除套扮校長
    [轉貼自蘋果動新聞]
    2013年01月01日 (10:38 pm) / 最後更新: 2013年01月02日 (12:24 am)

今晚至尊歌曲大獎,即播放率最高嘅歌,就係陳奕迅嘅《重口味》,今日罩頭嘅Eason,依然戴頭套上台。

填詞嘅Wyman話填呢首歌係因為想向80年代嘅廣東歌致敬,佢話:「以前有咩好呢,有5萬銷量冇問題,唔係好似依家放上網,有萬幾hit rate就好好。近年好想返去80年代,好希望有一日將來嘅歌會歌頌番呢10年,我對香港歌手有信心。」

作曲嘅Eric Kwok話:「呢首歌要多謝Jerald,同你一齊作曲係一件好辛苦嘅事,呢首歌係由尾作番頭,我哋知道ending係點end,永遠好記得隻歌點寫,多謝Eason。」

Eason笠頭上陣,都係頂唔順,上台就除套話:「我真係頂唔順,真係唔可以亂試,從來未試過呢套衫,多謝Wyman,今年唯一一首寫嘅歌交畀我,我哋喺個竇玩得好開心,費事阻住嘟姐(鄭裕玲)訓覺。」嘟姐回應:「睇你呢身打扮都值回票價啦。」Wyman就插嘴:「你真係好重口味。」

之後Eason除套唱《重口味》,不過唔知佢傻咗定支咪傻咗,一度甩咗幾次,之後更譚校長上身,扮校長唱歌似到爆,搞到全場起鬨!仲話﹕「一陣仲要巡迴呀,好攰呀。」

脫脫脫!

都係頂唔順,脫!

開頭都戴套上台...

即時新聞 -【叱咤頒獎禮】密封Eason 焗到頂唔順
    [轉貼自蘋果動新聞]
    2013年01月01日 (10:38 pm)

Eason今日呢個蒙面look令人笑爆肚,佢自己都話﹕「唔好搞咁多嘢喇,正正經經做人啦。」又笑謂最初以為自己頂得順,可以唱到歌。但結果一上台唱歌就要除套,焗到成頭汗呀陰公。

張敬軒都要「集郵」…

除喇除喇﹗

嘟嘟笑到收唔到聲。

即時新聞 -【叱咤頒獎禮】祖兒第8度摘女歌手金獎 (與臣相關)
    [轉貼自蘋果動新聞]
    2013年01月01日 (11:06 pm) / 最後更新: 2013年01月01日 (11:38 pm)

容祖兒摘女歌手金獎,今次已經係佢第8次得呢個獎。Joey特別感謝Mani霍汶希,話大家一齊經歷過咁多爭執,每次都增進感情同學多咗同人相處技巧,如何做得更好。

司儀森美問Joey有冇sweet sweet嘢要講時,佢就好醒咁話﹕「我代Eason多謝阿徐(徐濠縈)。」之後Joey唱《霧裡看花》時,播錯咗MMM,出埋條唱歌聲。Joey話﹕「我想唱歌,可唔可以呀﹗」之後音樂突然停頓,Joey笑笑口話﹕「當冇事發生過﹗」森美即抵死地話﹕「咁你落番台先,我再頒個獎俾你,因為我都唔知要搞幾耐。」之後Joey改為唱快歌《加大力度》。

同老友陳奕迅一齊拎金獎,互相挖苦取笑一番。

即時新聞 -【叱咤頒獎禮】Eason奪叱咤男金 同祖兒互寸
    [轉貼自蘋果動新聞]
    2013年01月01日 (11:10 pm) / 最後更新: 2013年01月02日 (12:22 am)

叱咤男歌手金獎毫無驚喜由Eason奪得,因為903問佢哋拎咗咁多獎,唔知佢哋記唔記得第一次奪獎嘅感受,Eason上台話:「原來我好耐冇咁望住個獎,多謝903,由我出道...96年度,當時拎新人獎,新力軍銀獎,著錯曬衫,好似今日咁(台下爆笑),著咗件好多人著過嘅衫。」

Eason話當時同鄭中基食熱狗畀記者影到話:「當時冇咁大壓力,銀獎唔洗唱歌,我拎左8次?我個人係冇乜嘢,只係把口比較賤(台下又笑),但有時人哋都當真o架。」此時Joey插嘴:「係呀﹗」Eason話:「我望咗你啦」Joey話: 「我呢幾年都好支持你,我有冇講錯啲咩嘢呀﹗」

Eason即寸佢:「拍咗拖之後都好啲啦,都冇見過,因為..幾sweet丫,我幫你講。」Joey:「係你開始老,開始收口。」

其後Eason再話: 「我身邊嘅人,成日叫我唔使多謝嘅,陳家瑛小姐、歌迷(粉絲起鬨),出嚟個班(歌迷)通常鬼殺咁嘈,『岩岩慚慚』咁嘅...多謝你哋仍然肯出嚟,仲有好有型個班...淨係買隻碟個啲...佢哋死都要出嚟。」

祖兒同Eason上台互寸

即時新聞 -【叱咤頒獎禮】陳奕迅奪最喜愛男歌手
    [轉貼自蘋果動新聞]
    2013年01月01日 (11:40 pm) / 最後更新: 2013年01月02日 (12:26 pm)

至於「我最喜愛男歌手」,再次都係由Eason奪得,佢話:「多謝,好開心,可以喺俞琤手上拎呢個獎,多謝投票嘅朋友。今年我最想多謝,除咗唱片公司,係Eric kwok,Jerald Chan,兩個好肯一齊玩,由我隻腳做手術,錄音到出碟係我好珍而重之嘅一件事」

Eason繼續:「仲要多謝小克..林寶...Wyman...陳詠謙...大件事啦....提一提我得唔得呀?呀!林若寧!可以俾我過足癮,亦都繼續努力,全年都喺度聽My little aiport,佢哋好能代表當下嘅香港,多謝你哋。」之後唱出歌曲《非禮》。

Eason再次奪得我最喜愛男歌手。(電視畫面)

即時新聞 -【叱咤頒獎禮】陳奕迅奪最喜愛男歌手
    [轉貼自蘋果動新聞]
    2013年01月01日 (11:40 pm) / 最後更新: 2013年01月02日 (12:26 pm)

至於「我最喜愛男歌手」,再次都係由Eason奪得,佢話:「多謝,好開心,可以喺俞琤手上拎呢個獎,多謝投票嘅朋友。今年我最想多謝,除咗唱片公司,係Eric kwok,Jerald Chan,兩個好肯一齊玩,由我隻腳做手術,錄音到出碟係我好珍而重之嘅一件事」

Eason繼續:「仲要多謝小克..林寶...Wyman...陳詠謙...大件事啦....提一提我得唔得呀?呀!林若寧!可以俾我過足癮,亦都繼續努力,全年都喺度聽My little aiport,佢哋好能代表當下嘅香港,多謝你哋。」之後唱出歌曲《非禮》。

Eason再次奪得我最喜愛男歌手。(電視畫面)