QQ登录

只需一步,快速开始

RESPECT EASON:一堂「演唱會態度學習課」

TA在排行榜Top1000

发帖:NO. 897

在线:暂未上榜

今日最高分:0

今日排行:未上榜

觀眾與歌手演唱會的期望落差(作者:ch!kin)
original post: http://chisinchikin.wordpress.com/2013/08/04/easonslife/

香港人經常忘記了歌手對演唱會也有期望。這又難怪的,要明白今天樂迷等預售排通也買不到演唱利入場券,最後要另找門路才跪求到一張「Eason’s Life」,所花費的時間支出已遠超 $680,樂迷自然對歌手的期望更多,定要消費演唱會至值回票價。

但香港普遍樂迷對值回票價的定義其實很膚淺:
1 Encore 時間長;
2 舞台效果多;
3 握到手;
4 影到相;
5 能嗌到歌手有反應;
6 除衫、除衫、除衫

我希望這不是你們的要求,這些對歌手的要求其實與音樂沒太多直接關係。這次陳奕迅演唱會為香港樂迷上了一堂「演唱會態度學習課」,讓樂迷反思到「原來歌手對歌迷也可以有期許」。

「互動」是演唱會最重要的元素。唱K、聽碟與歌者之間並沒有存在互動,這才顯得演唱會的奢侈。可惜大部份香港樂迷所希望與歌手的「互動」是握手甚至吵嚷招惹歌手注目,但歌手希望的「互動」單純是音樂之間的交流,你在站立擺動身體以至內化音樂訊息,歌者是感受到的。

香港樂迷們,用 $680 買個除衫位,真的是你想要買到的東西嗎?

--
P.S. actually I wanna add, 唔明未完show但差唔多完就有班人早走咁趕時間就唔好去睇

发帖:NO. 588

在线:NO. 536

开心

互動係非常之重要!
    就好似該靜時靜!該動時動!
    一齊去投入到歌手身到!投入到演唱會到!
    而吾係一味甘去影相!一定要握到手!
    享受音樂才是我們要做滴!

老實講, 附近啲人連快歌都一碌木咁坐喺度, 點止阿臣,真心投入既歡眾都俾佢地掃唒興。
    阿臣根本無話錯,應high時又唔high,唔應high時又喺度伊嘩鬼叫
    咩氣氛都冇哂..

回复 3# Josefa

我是$680飛,當晚《隨意門》時起左身然後畀後面d 人鬧我,乜事 :\

其實我更加想'The Key' 呢隻碟會有好似「在陌生人的皮膚下品嚐大氣音樂會」類似的小型show。
    like this http://youtu.be/eKOM3ZCVqhk -- 好了,大熱天時聽錯哂但My Private Christmas Song 真係正到呢
    利申,我上次係去唔倒架,都係睇電視播返。
    小型音樂會 close d 同埋可以盡量avoid 呢d 唔開心野…

回复 3# Josefa

說得對

发帖:NO. 468

开心

回复 5# JaniceWasabi

我都有体果个演唱会噶视频,无劲歌热舞,但好似进入梦乡一般。。好正。

发帖:NO. 468

开心

所谓尾场,陈sir好嬲,难怪结束之后噶访问话"没有舍不得的啊,很早知道今天结束了嘛。"觉得尾场距好辛苦,仲要个个都当距开玩笑。。唉!

发帖:NO. 265

看演唱會是需要投入... 你欣賞這歌手才會付出金錢和時間去看...
    慢歌時需要用心去感受歌詞與音階 當歌手投入地唱時... 那邊廂大叫... 真係破壞了整個氣氛...
    快歌時沒有自動自覺起身都算... 當歌手開聲一請二請再三請依然安坐原位... 我真的認同eason說... 可能是跛的!!
    這次演唱會我看了四場... 有留意現場觀眾的反應!!
    真心覺得對觀察表現很失望!!
    如果一場咁好既演唱會都可以咁唔投入... 唔該唔好浪費張飛... 俾其他真心想睇既人睇.......
    尊重歌手!!!!!!

发帖:NO. 338

在线:NO. 270

尾場我坐47段山頂,當晚全場都起身時唯獨我個段只有幾個人企,encore時仲大安指意坐係度等eason出黎.......真係有d唔開心,雖然大家都係真金白銀買飛入黎睇,但係encore就好似ot咁,所有工作人員要留到最後一刻先可以放工,觀眾係唔係應該付出多少少營造多d氣氛表示尊重工作人員同埋其他觀眾呢......當自己都唔去投入反而大嗌回水唔抵,不如諗下自己點解會有覺得唔抵既感覺...真心enjoy既觀眾只會覺得唔夠喉,因為真係好精彩!!希望下次大家都會更加投入令整個氣氛更加難忘!

Facebook同埋其他forum仲要好多人攻擊佢 唉,都唔知啲人咩心態...

发帖:NO. 265

Facebook同埋其他forum仲要好多人攻擊佢 唉,都唔知啲人咩心態...
    Michelle=) 发表于 2013-8-5 10:49

真係唔知d人想點... 我有一場坐680都見到有人non stop玩電話... 都唔係睇concert!! 不知所謂!!!

发帖:NO. 859

回复 12# mimichichi

把口係人地度講乜都好啦, 有入場睇既人就知乜事, 唔駛EASON叫我都好想叫啲人收聲啦, 破壞晒啲氣氛, 其實我反而覺得大部份啲歌迷都好靜心欣賞好識做, 只係一小撮人麻煩, 我地真係控制唔到.  

好似尾場EASON唱"陀飛輪"時, 去到最後條PK係度大叫, 唔好話EASON嬲啦, 我前後左右一帶全部人都即時"妖"左出黎呀, 我地都好嬲, 俾啲盲毛曹生晒.  有一樣更衰既係, 尾果幾日果間唔知乜鬼教車學院仲要係紅館門口派BB, 攪到啲人亂鬼咁吹BB, 煩死人啦.

喜歡看的總會繼續支持, 不喜歡的/或者要握手要嘉賓既朋友下次EASON再開時請過主, 唔好嘥左張飛.

真係唔知d人想點... 我有一場坐680都見到有人non stop玩電話... 都唔係睇concert!! 不知所謂!!! ...
    mimichichi 发表于 2013-8-5 11:32

最慘係啲人唔會覺得自己有問題..

我睇個場坐我隔離個大陸男人勁大聲咁講左好耐電話,然後成首每一個明天我都聽唔到..
    真係好想鬧爆佢,但一出聲就會連下一首歌都聽唔到..所以就算左數..唉 好乞人憎..

回复  mimichichi

把口係人地度講乜都好啦, 有入場睇既人就知乜事, 唔駛EASON叫我都好想叫啲人收聲啦,  ...
    Anita Mon G 发表于 2013-8-5 15:59

不喜歡的/或者要握手要嘉賓既朋友下次EASON再開時請過主, 唔好嘥左張飛.
    >> agreed! 我想講我地實在好多好多識RESPECT識appreciate 既樂迷想睇都冇得睇。同埋,其實慢歌唔啱 beat 但亂拍都幾火滾。我果晚唱到《我的快樂時代》最尾「時鐘偏偏… …」個gap 少過3 秒,但畀條八婆搶先嗌埋「出了錯」,我真係,妖,乜事你就出錯。Eason 好無奈,你都唱埋囉我駛乜唱…

[off topic] 其實,如果唔係類似「在陌生人的皮膚下品嚐大氣音樂會」小型音樂會,近距離以歌會友… 真心,我覺得Eason 可以好似何韻詩咁(又,唔駛啦,其實佢自己都搞過「人神鬥」)咁開音樂劇,好喇,expectation 唔同,d 人咪嘈喇嘛?同埋,阿臣絕對handle 倒有餘仲更加能帶出佢現場既張力。我咁講好似好pathetic 咁,但音樂是mutual 的,我真心期待下次睇Eason show 是大家都咁enjoy 咁開心,Eason 自己都要呀,唔駛咁惱氣要教訓人啦 :\