QQ登录

只需一步,快速开始

2017-03-22新闻

TA在排行榜Top1000

发帖:NO. 44

在线:NO. 169

开心

今日最高分:0

今日排行:未上榜

即時新聞 - 阿爸玩爵士囝囝叫Jazz 蘇永康難忘剪臍帶:唔會有第二次 (與臣相關)

[轉貼自頭條日報]

49歲的蘇永康與太太馮翠珊(Anita)升呢做新手爸媽,今日蘇永康開心騷囝囝的可愛樣,抱住B仔的他,父愛滿瀉。他透露B仔於星期日(19號)出世,重6.11磅,十分健康。蘇永康說:「感謝我嘅好朋友,好多禮物,好多朋友來探望。依家心情都係平伏,由頭到尾冇話好激動!」蘇永康老來得子,蘇媽媽最開心,蘇永康續說:「嚴格上星期日開始未見過阿媽隻眼,笑到見牙唔見眼,因為係我哋家庭第一個孫!」

談到B仔的名字,蘇永康說:「我媽話,你爸爸玩爵士音樂,點解唔叫Jazz。」蘇永康更笑指好友陳奕迅已叫B仔做「蘇爵士」。至於B仔似爸爸定媽媽,蘇永康搞笑指:「似我,就當然出現少少問題啦,好難講啦,長大之後,十幾年後,可能似我先係靚仔呢,潮流會變!」

蘇永康又透露前日黃昏陪太太入產房生B,更自爆親自剪臍帶:「覺得自己好似拍《妙手仁心》咁,我仲一手拎電話拍片 ,一隻手拎鉸剪。護士仲話,好多爸爸都要剪兩次先剪到,我一刀剪落去就搞掂,不過都係一個一世難忘經歷,唔會再有第二次啦,因為冇諗過生第二個。本來做多5年就歎住過人生,依家佢出咗嚟,我要延遲退休計劃,起碼做多20年啦!」

开心

即時新聞 -【靚B仔叫Jazz】蘇永康親剪臍帶:似拍緊《妙手仁心》(與臣相關)

[轉貼自明報]
    [17:26]         2017/3/22

49歲的蘇永康(阿公)於星期日榮升父親,太太一索得男,B仔重6.11磅,是一名健康寶寶,問到B仔改什麼名?他說:「我阿媽話,你爸爸玩爵士音樂,何解不叫Jazz?偉大的Uncle Eason Chan(陳奕迅)已經叫他『蘇爵士』。」全城關注囝囝究竟似爸爸定似媽咪,他笑稱:「似我就當然出現少少問題啦,好難講,長大之後,10多年後,可能似我先係靚仔呢,潮流會變。」

阿公表示當日黃昏陪老婆入院待產,他還親自剪臍帶:「剪嗰陣我無緊張,覺得似拍《妙手仁心》咁,我仲一手拿電話,一隻手拿剪刀,護士話好多爸爸都要剪2次先剪到,我一刀剪落去就搞掂,不過都是一個一世難忘經歷,不會再有第2次,因為無諗過生第2個,都繼後香燈,我40有9啦,本來做多5年,就嘆住過人生,半退休過日子,依家佢出左嚟,我要延遲退休計劃,起碼做多20年啦!

徐濠縈抱住Jazz。

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?主站注册

x

开心

即时新闻 -【Jazz爸有話兒】為阿囝做多廿年 蘇永康親手剪臍帶:似拍《妙手仁心》(与臣相关)

[转帖自苹果动新闻]
    2017-03-22 17:30:23 HKT

噚日蘇永康被老友雷頌德爆佢做咗老竇,今日初為人父嘅蘇永康終於開腔,BB喺星期日晚出世,重6.11磅,絕對係一位健康BB。

講到做咗爸爸嘅心情,蘇永康就話:「感謝我啲好朋友,好多禮物,好多朋友嚟探望。o依家心情都係平伏,由頭到尾冇話好激動,成家人最開心我阿媽,嚴格上星期日開始未見過我媽隻眼,笑到見牙唔見眼,佢係我哋家庭第一個孫。」至於似佢定似媽咪,蘇永康話:「似我,就當然出現少少問題啦,好難講啦,長大之後,十多年後,可能似我先係靚仔呢,潮流會變。」而阿仔個名,蘇永康就話:「我媽話『你爸爸玩爵士音樂,何解不叫Jazz?』」佢仲爆偉大嘅uncle Eason Chan已經幫阿仔改咗名做「蘇爵士」。

蘇永康仲大讚Jazz好腳頭:「好多嘢,例如BB床,各種用品,都係唔使錢就得到,好多贊助商主力聯絡我話贊助佢,朋友啲禮物多到,連洗奶樽機都有三部,咁好運就得到咁多嘢,不過用唔晒嗰啲,我會用佢個名捐番啲錢去俾慈善機構囉!」

問到有冇陪老婆入產,佢就話:「我可能是古怪的人,黃昏陪老婆入去準備待產,我舉住部機一直拍,又冇咩緊張。BB右腳出先,醫生要拖佢出來,一開始冇咩聲,醫生叫我抱佢,我咪坐喺度唱歌俾佢聽,同佢按摩,佢可能喺肚聽慣咗我把聲,一聽我把聲,佢就開始面色紅潤,血色開始運行。o依家都係喎,佢肚餓喊,一聽我把聲,我過去抱佢,佢就唔喊,食飽就瞓,算係一個好乖BB。」

蘇永康仲話係親手剪臍帶:「剪嗰陣我都冇緊張,覺得自己好似拍《妙手仁心》咁,我仲一手拎電話,一隻手拎鉸剪。護士仲話好多爸爸都要剪兩次先剪到,我一刀剪落去就搞店,不過都係一個一世難忘經歷,唔會再有第二次啦。因為冇諗過生第二個㗎啦。都繼後香燈咗啦。我四十有九啦,本來做多五年就嘆住過人生,半退休過日子啦,o依家佢出咗嚟,我要延遲退休計劃,起碼做多二十年啦!」佢仲話噚日經理人小柯有嚟探佢,仲封咗一封好大封利是俾囝囝,而經理人同小齊兩個仲同佢講:「你要搵幾多錢,講啦,我哋會幫你搵。」蘇永康話真係好多謝小齊同小柯。

至於,對阿仔嘅期望,蘇永康話:「我第一次做爹哋 ,只希望個囝生生性性,聽教聽話,健康快樂。多謝大家」

本帖子中包含更多资源

x

开心

即时新闻 - B仔靚樣曝光!蘇永康話一個就夠晒數 (與臣相關)

[转贴自on.cc]
    03月22日(三) 17:06   

新闻视频

49歲的蘇永康升呢做爸爸,太太Anita為他誕下一子,今日蘇永康晒出囝囝的「真面目」,見他抱着兒子,慈父樣出晒嚟!他透露B仔星期日出世,重6.11磅,十分健康。蘇永康說:「感謝我嘅好朋友,好多禮物,好多朋友來探望。依家心情都係平伏,由頭到尾冇話好激動!」蘇永康老來得子,最開心的當然是蘇永康的媽媽!蘇永康續說:「嚴格上星期日開始未見過媽隻眼,笑到見牙唔見眼,因為係我哋家庭第一個孫!」

仔仔叫Jazz

B仔究竟似爸爸定媽媽(相信好多人都想知)?蘇永康笑言:「似我,就當然出現少少問題啦,好難講啦,長大之後,十幾年後,可能似我先係靚仔呢,潮流會變!」B仔改咩名?他說:「我媽話,你爸爸玩爵士音樂,點解唔叫Jazz。」蘇永康更笑言好友陳奕迅已經叫B仔做蘇爵士!Jazz好腳頭,收到不少禮物,有很多贊助商贊助,誇張到連奶樽機都有三部!蘇永康決定用囝囝的名義捐給慈善機構。

聽到爸爸把聲就唔喊

蘇永康前日黃昏陪太太入產房,一直拿着攝影機準備,他透露太太生產過程:「BB右腳出先,醫生要拖佢出來嚟。醫生叫我抱佢,我咪坐喺到唱歌畀佢聽,同佢按摩,佢可能喺肚度聽慣咗我把聲,一聽我把聲,佢就開始面色紅潤,血色開始運行。依家都係喎,佢肚餓喊,一聽我把聲,我過去抱佢,佢就唔喊,食飽就瞓,算係一個好乖bb。」

為仔仔捱多廿年

蘇永康自爆親自幫BB剪臍帶:「剪嘅時候,我都冇緊張,覺得自己好似拍妙手仁心咁,我仲一手拎電話 ,一隻手拎鉸剪,護士仲話,好多爸爸都要剪兩次先剪到,我一刀剪落去就搞掂,不過都係一個一世難忘經歷,唔會再有第二次啦。因為冇諗過生第二個架喇!都計後香燈咗啦。我四十有九啦,本來做多五年就歎住過人生,半退休也過日子啦,依家佢出咗嚟,我要延遲退休計劃,起碼做多二十年啦!」

徐濠縈抱抱B仔。

本帖子中包含更多资源

x

发帖:NO. 73

在线:NO. 56

开心
    4 天前

{:4_101:}{:4_101:}